De maertelaere dewaele
Image default
Woningen

Waarom u 3 jaar tussen donaties moet hebben

Soms wordt er gezegd dat als u onroerend goed in meerdere batches wilt doneren, u drie jaar tussen de donaties moet wachten. Maar is dat wel zo? Waarom is dit zo? Vorig jaar zijn de schenkingen aan onroerend goed gestegen. Dit komt omdat de hier te betalen schenkbelasting sterk is verlaagd. Dit is het geval in Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Maar waarom moeten we meerdere keren achter elkaar doneren, moeten we drie jaar van elkaar gescheiden zijn?

Geef het niet aan anderen

Als u aan anderen wilt doneren, moet u drie jaar wachten voordat u weer onroerend goed doneert. De regels zijn niet van toepassing. Bij donaties tussen verschillende personen is het bewaarschema niet van toepassing. Zo hoeven ouders die onroerend goed (of een deel van onroerend goed) schenken aan hun zonen niet drie jaar te wachten als ze in de toekomst aan hun dochters willen schenken. Aangezien het gaat om donaties tussen partijen, is het bewaarschema hier niet van toepassing.

Service in een film?

Het schenkingsrecht stijgt in alle regio’s. Dat betekent dat ze meer gieten. Daarom zal doneren via scherven in theorie altijd de eenvoudigste zijn tegen de laagste rente.

Waarom is er een interval van drie jaar?

De wetgever wil voorkomen dat iedereen de donatie deelt. Dit gebeurt door middel van zogenaamde roosterreserveringen. Dit betekent dat als u binnen drie jaar na de laatste schenking schenkt, de waarde van de eerste schenking wordt opgeteld bij de belastbare grondslag van de tweede schenking. Voeg daarom de eerste schenking toe aan de tweede schenking om het tarief van de schenkingsbelasting te bepalen dat voor de tweede schenking moet worden betaald. Daarom is de schenkbelasting die u moet betalen in dit geval alsof u de donatie niet verdeelt. Wacht drie jaar tussen donaties en u krijgt het laagste inkomen.

Wat is de tarief?

In drie regio’s (Vlaanderen, Wallonië en Brussel) kent de schenkbelasting die u moet betalen bij het schenken van onroerend goed verschillende tarieven. Deze ratio’s zijn het afgelopen jaar sterk verlaagd. U vindt het tarief via deze link. De schenkingsrechten, vooral die met betrekking tot schenkingen aan familieleden of vrienden in de verte, zijn veel lager dan de successierechten die moeten worden betaald op het moment van overlijden.

Door onroerend goed te schenken (met of zonder gebruiksrecht), kunt u veel successierechten vermijden. Overigens is de woonplaats van de donor in principe doorslaggevend, omdat je weet welke regels (Vlaams, Waals of Brussel) gelden voor donaties. Integendeel, de locatie van het geschonken pand is niet belangrijk.

https://be.propenda.com/keyword/as-te-koop.html